4 Mart 2013 Pazartesi

Biraz Tiyatro



Tanrı

Yazarı tarafından finali henüz yazılamamış bir oyunda sıkışıp kalan Antik Yunan karakterleri, oyunlarına bir final bulmaya çalışmaktadır. Ancak bunu sahnede yani seyirci önünde yapmak zorundadırlar. Çünkü oyun başlamıştır. Seyirciler, başka bir zamana ait İstanbul'da yaşayan insanlardır ve onlar da tıpkı oyuncular gibi bir yazar tarafından yazılmıştır.

İki farklı zaman ve insan topluluğu bir araya gelir ve sahnede işler karışır.

Tiyatro Akla Kara oyunlarını sevdiğimi her defasında dile getiriyorum. Bu oyun da onlardan biri. Aynı zamanda Woody Allen'a ait bir oyun.


Önce Bir Boşluk Oldu Kalp Gidince Ama Şimdi İyi

Dijana, Ukrayna'dan Türkiye'ye, zengin bir evde bakıcı olarak çalışma umuduyla gelir. Arkadaşı aracılığı ile tanıştığı Mustafa'ya aşık olur. O andan itibaren olaylar beklemediği bir yola girer, pasaportu elinden alınır ve fuhuşa zorlanır.

Oyun, insan tacirlerinin hapsindeki Dijana'yı üç farklı zaman ve mekanda anlatıyor. Her ne kadar iç burkan bir konu olsa da Dijana'nın umudu ve çocuksu halleri gülümseme sebebi oluyor.

Mutlaka izlemeniz dileğiyle.

Not: Oyundan çıktıktan sonra içinize oturacak sıkıntıyı hafifletmek için uzun bir yürüyüşe ihtiyacınız olacak.


Michelangelo

Michelangelo Buonarroti hepimizin bildiği gibi muhteşem eserlere sahip, ressam, heykeltraş, başarılı bir Rönesans dönemi sanatçısı. Peki Michelangelo yani Michele kim? Düşünceleri, duyguları, hırsları, korkuları neler? Nasıl bir insan? Muhteşem Pieta ya da Sistine Şapeli ile uğraşırken bir sanatçının karşılaşabildiği zorlukların yanı sıra yaşadıkları neler?

Oyun, yazarının da açıkladığı gibi sanatçının insani yönünü ele alıyor. Atilla Şendil, bir an deli, bazen yakın arkadaş, biraz dahi hatta tutkulu ama her daim hissederek oynuyor. Dekor ise muhteşem. Zaten Tekel Sahnesi adeta bu tür oyunlar için var.

Oyunun final sahnesi ise benim için çok etkileyiciydi. Bir kez daha izlemek istediğim oyunlardan.

Keyifli seyirler.

3 yorum:

  1. Tanrı, Tiyatro Ak'la Kara'ya başlangıç yapmak için güzel bir oyuna benziyor
    önce bir boşluk oldu kalp gidince ama şimdi iyi izlenmesi gerekenler arasında yerini aldı iç burkan kısmı birazcık düşündürse de !
    Michelangelo ise ahhh Atilla Şendil'i hayranlıkla izledim 2.yi hatta 3.yü bile hak ediyor :)

    YanıtlaSil
  2. Tiyatro,ayrı bir lezzet.Herkesin hayatında olmalı diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  3. minik kızıl, hiç düşünme izle çünkü çok iyi bir performansa tanık olacaksın. Michelangelo'yu ben de tekrar izlemek istiyorum, umarım gelecek sezon da devam eder. :)

    Mahmutun güncesi, bir kere tadına varıldı mı vazgeçmek mümkün değil. Oyun izlemediğim haftalarda nasıl mutsuz olduğumu anlatmam imkansız...

    YanıtlaSil